Mozaik doda veliko estetsko vrednost

Veliko načinov obstaja, s katerimi lahko svojemu domu dodate nekaj posebnega in poskrbite, da bo izstopal iz povprečja – morda najlepši in najbolj edinstven od teh načinov je izdelava mozaika. Izdelava mozaika je področje, na katerem smo v podjetju Keramičarstvo Kerastop enostavno najboljši, zato se, če si ga želite imeti v stanovanju, obrnite na nas.

Mozaiki, ki jih vidite v muzejih, cerkvah, pa tudi v domovih posameznikov in posameznic, morda izgledajo izredno zahtevni za izdelavo, vendar je princip dokaj preprost. Nastanejo tako, da se ploščice različnih barv vtisnejo v svež omet in se s tem ustvarja motiv. Ploščice so lahko izdelane iz stekla, porcelana ali marmorja.

Mozaik spada v vsak dom, pa naj bo oprema tega doma starinska ali moderna. Vsestranskosti botruje dejstvo, da z to tehniko lahko ustvarimo kakršenkoli motiv in ga tako lahko vključimo skorajda povsod. Z mozaikom boste popestrili dolgočasen prostor, hkrati pa ta ne bo postal preveč kičast.

Oglejte si nekaj naših dosedanjih projektov

Z mozaikom lahko torej obdate:

  • kopalno kad
  • stene
  • tla
  • kuhinjo
  • itd.

Seveda pa, kot vse lepe stvari, tudi mozaik potrebuje redno vzdrževanje, da bo lahko še naprej služil svojemu namenu – krašenju vašega doma. Poskrbite, da je vaš mozaik vedno čist, saj se s tem lahko izognete tudi morebitnim poškodbam. Slaba stran je, da se na njih nabere več prahu in umazanije, kot na drugih površinah, zato mora biti tudi čiščenje temu primerno pogosteje. In kaj lahko storite?

Pošljite nam povpraševanje za izdelavo.

Strinjam se s procesiranjem mojih osebnih podatkov v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Očistite takoj po namestitvi

Čim bomo v podjetju Keramičarstvo Kerastop končali z nameščanjem, je pametno, da se čimprej lotite čiščenja. Na ploščice se namreč useda prah, na njih pa se morda suši tudi odvečna fugirna masa, ki jo bo kasneje težko odstraniti, brez da bi nastale poškodbe.

mozaikPoskrbite za fuge

V fugah se velikokrat nakopiči vlaga, zato začnejo plesneti. Kaj takšnega ni izredno škodljivo le za videz, temveč tudi za vaše zdravje, saj vdihavanje plesnivih spor lahko povzroči dihalom izredno veliko škodo. Med ploščicami mozaika, ki so majhne, je veliko fug, ki jih je potrebno tudi pogosto čistiti. Večino boste lahko odstranili s krtačo ali z metlo, za bolj podrobno čiščenje pa lahko fuge tudi posesate.

Če želite fuge še pobeliti, kupite sredstvo, namenjeno prav temu. Nanesite ga na fuge, nato pa grobo zdrgnite s staro zobno ščetko, ki je ne uporabljate več. Če ste privrženi ohranjanju okolja in radi za težave v vašem stanovanju poiščete tudi naravne rešitve, brez skrbi – fuge se odlično očistijo tudi s sodo bikarbodo. Dodajte ji nekaj limoninega soka, nato pa mešanico, ko se neha peniti, s prej omenjeno staro zobno ščetko nanesite na fuge, ki jih želite očistiti, in drgnite. Morda vas bodo naslednji dan malce bolele mišice, a to pomeni, da postajajo čedalje močnejše, poleg tega pa uporaba naravnih materialov pomeni, da dobro veste, s čim čistite svoj dom.

Izberite pravo čistilo za čiščenje vašega mozaika

Materialov, iz katerih izdelujemo te čudovite stvaritve, je, kot smo omenjali zgoraj, veliko in zato morate še posebej paziti, da med seboj ne zamenjate čistil. Kar se obnese na steklu, se morda na keramiki ne in obratno, kar je dobro za keramiko, lahko steklo resno poškoduje. Pomembno je, da se na vsak način izogibate čistilom s kislo osnovo.

Takoj počistite, če se kaj razlije

Nekateri materiali, iz katerih so izdelani mozaiki, so bolj, spet drugi so manj odporni na vlago. Če ploščice vsrkajo veliko vlage, če so, na primer, izdelane iz kamna, bo njihova življenjska doba krajša kot življenjska doba steklenih ploščic, ki so na vlago odporne. Na vseh vrstah je pomembno, da takoj obrišete vse madeže, saj lahko ti v nasprotnem primeru postanejo trajni in kazijo videz.

Ne vlačite pohištva ali drugih težkih predmetov čezenj

Če so vaši mozaiki na steni, to ne predstavlja problema, nekoliko bolj pereča pa je ta težava, če je njihovo mesto na tleh. Vse preradi namreč namesto, da bi kos pohištva ali drug težak predmet dvignili in nesli, ta predmet vlečemo po tleh. Tako lahko poškodujemo skorajda katero koli vrsto tal. Spomnite se, da izdelava ni ravno poceni in gotovo boste dvakrat premislili, preden boste čezenj povlekli kak kos pohištva.

Izdelava mozaika je naša strast, zato vas v podjetju Keramičarstvo Kerastop že nestrpno pričakujemo in se veselimo vašega naročila. Pokličite še danes.